22 Ιαν 2013

Η περσινή μας εργασία -project, που είχε ως τίτλο << Την Αρχιτεκτονική της Λευκίμμης>>.


Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης <<ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ>> υλοποιήθηκε ολόκληρη τη σχολ.χρονιά 2011-2012 από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Ε’ και Στ΄ταξης, καθώς και τον διευθυντη,του 2 ου Δ.Σ Λευκίμμης.
Στα πλαίσια της εργασίας ως στόχοι τέθηκαν:
l
  • Η μελέτη της γεωγραφικής θέσης και του τοπογραφικού τοπίου της Λευκίμμης.
  • Ο εντοπισμός των βασικών αρχιτεκτονικών ρυθμών που επικρατούν στη Λευκίμμη και  ο εντοπισμός των βασικών χαρακτηριστικών κάθε ρυθμού.
  • Η λειτουργικότητα των κτιρίων και η σύνδεση τους με την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής και τις ασχολίες των κατοίκων.l
  • Η μελέτη των αρχιτεκτονικών ρυθμών των εκκλησιών της Λευκίμμης.
lΤο πρόγραμμα ξεκίνησε με διαλεξεις του παλιού δασκάλου και Δ/ντή του Σχολείου κ.Πανδή Σταματέλλου σχετικά με την Ιστορία της Κέρκυρας, την Ιστορία της Λευκίμμης και την Κοινωνιολογία του πληθυσμού (εμφάνιση επωνύμων, σημερινών αλλά και παλαιότερων που έχουν χαθεί).
l

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια διάλεξη από τον αρχιτέκτονα κ. Κουρή Σπύρο σχετικά με  την Πολεοδομική μορφή της Λευκίμμης, τη Χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Τέλος,  την παρουσίαση των δύο βασικών αρχιτεκτονικών ρυθμών του τόπου, του Βενετσιάνικου και του Νεοκλασικού.




Το πρόγραμμα μετά από τις διαλέξεις συνεχίστηκε με επισκέψεις στους χώρους μελέτης.


Πρώτος σταθμός ήταν το σπίτι του παλαιού γιατρού κ. Γκούση, το οποίο έχει μετατραπεί σε  μουσείο. Οι μαθητές πρώτη φορά είδαν το εσωτερικό ενός νεοκλασικού σπιτιού του προηγούμενου αιώνα!













Η επόμενη επίσκεψη μας πραγματοποιήθηκε στον οικισμό ‘ Ζερβάτικα’ των Αγίων Θεοδώρων και την ξενάγηση ανέλαβε η κάτοικος της περιοχής, κ. Ζερβού Ιωάννα. Στην επίσκεψη αυτή είδαμε: πολλά παραδοσιακά κτίρια και των δυο ρυθμών, το παλιό Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων, το περίφημο κοβολάδο (δρομάκια στρωμένα με πέτρα),  βόλτα σπιτιών κ.α . Τέλος, είδαμε το περίφημο αρχοντικό του <<Μηνα>> στους Αγίους Θεοδώρους


Η επόμενη επισκέψη ήταν στον οικισμό και τις εκκλησίες των Αναπλάδων :
-Αγίοι Ανάργυροι
-Παναγία

-του Αγίου Αρσενίου
-των Αγίων Πάντων








Τέλος, οι μαθητές των τάξεων Ε’ και ΣΤ’ μαζί με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς πραγματοποιήσαμε διήμερη επίσκεψη στο Κ.Π.Ε.  Κόνιτσας – Πραμάντων. Επισκεφθήκαμε τον παραδοσιακό οικισμό “Πυρσόγιαννη”, του πρώην Δήμου Μαστοχωρίων, ενώ οι μαθητές συζήτησαν με κάτοικο της περιοχής, παλαιό μάστορα. Όλοι μαζί ξεναγηθήκαμε στο μονότοξο, πέτρινο γεφύρι Αώου, Κόνιτσας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: